אחרי שפיתחתם משחק קופסא או משחק קלפים משלכם, ניסיתם אותו בעצמכם, עם חברים ומשפחה, הבאתם אותו לשחקנים אחרים לנסות, מגיע השלב שבו עליכם לכתוב למשחק שלכם הוראות, כדי ששחקנים יוכלו לשחק בו מבלי שתהיו נוכחים ותצטרכו להסביר את החוקים בכל פעם.
הוראות למשחקי קופסא הם חלק חשוב ומשמעותי מהמשחק. הוראות המשחק הם הדרך של השחקנים להכיר את המשחק, את החוקים, המטרה והחלקים השונים במשחק. זה הדבר הראשון שהשחקנים נפגשים איתו רגע לפני שהם ניגשים לשחק.
הוראות למשחקי קופסא הם חלק חשוב ומשמעותי מהמשחק. הוראות המשחק הם הדרך של השחקנים להכיר את המשחק, את החוקים, המטרה והחלקים השונים במשחק. זה הדבר הראשון שהשחקנים נפגשים איתו רגע לפני שהם ניגשים לשחק.
לכן יש לכך חשיבות רבה ואף גורלית לחוויית המשחק. אם ההוראות פשוטות ומובנות, או מורכבות, ארוכות ומייגעות את השחקנים לפני תחילת המשחק, החוויה שלהם מהמשחק והגישה איתה הם מגיעים לשחק מושפעת מכך ויכולה להיות חיובית או שלילית עוד לפני ששיחקו ולהשפיע על איך שהם תופשים את המשחק. במיוחד אם לא הבינו למה התכוונתם בהוראות או פרשו את החוקים אחרת מאיך שתכננתם וישחקו את המשחק לא לפי התכנון המקורי.
לכן בין אם אתם מפתחי משחקים ותיקים ובין אם אתם מפתחים מתחילים, חשוב להבין כיצד לכתוב הוראות ברורות ותמציתיות למשחקי הקופסא שלכם. במאמר זה, נדון במרכיבי המפתח של כתיבת הוראות למשחקי קופסא וניתן כמה דוגמאות שיעזרו לכם להתחיל.
1. התחלה עם סקירה כללית
השלב הראשון בכתיבת הוראות למשחק קופסא הוא לספק סקירה כללית על המשחק. זה צריך לכלול תיאור קצר של המשחק, מספר השחקנים (יכול להיות כאייקון כמו שעל קופסאת המשחק) ומטרת המשחק. לדוגמה: "מטרת המשחק ב 'פיצה בעיר' - כל שחקן פותח פיצריה. עליכם להרכיב פיצות לפי דרישת הלקוחות. השחקן הראשון ששירת 10 לקוחות הוא המנצח!"
חשוב שהשחקנים יבינו מה המטרה אליה הם חותרים. כך הבנת ההוראות תהיה קלה יותר ומובן מה המשמעות של המהלכים והחלקים שתסבירו עליהם להשגת מטרת המשחק.
2. רכיבי המשחק
לאחר מכן, עליכם לרשום את כל הרכיבים הכלולים במשחק. זה צריך לכלול את לוח המשחק, כלי משחק, קלפים לפי סוגים שונים (אם יש לכך משמעות), קוביות וכל רכיב אחר שנכלל למשחק. לדוגמה: "רכיבים הכלולים במונופול: לוח משחק, 8 כלים למשחק, 28 קלפי שטר, 16 קלפי סיכוי, 16 קלפי חזה קהילתיים, 32 בתים, 12 בתי מלון, 2 קוביות וכסף משחק."
בתוך ההסבר על חלקי המשחק תוכלו להגדיר את השמות של החלקים השונים בהם תשתשתמשו בהמשך ההוראות. לדוגמא: "בקרב תרנגולות - קלפי תקיפה, קלפי לול, קלפי פעולה."
ההסבר הזה יקל על הקוראים להבין את הכוונה שלכם ואת החלק או הקלף אליו אתם מתכוונים כאשר תשתמשו באותו מונח.
3. הכנת המשחק
לאחר שציינתם את כל הרכיבים, עליכם להסביר כיצד להכין את המשחק. זה צריך לכלול איך למקם את לוח המשחק, לחלק כלי משחק, לערבב ולחלק קלפים, וכל הכנה ספציפיות אחרות שמצריך המשחק כדי להתחיל לשחק. לדוגמה: "הכנת המשחק ב'זוכר אותי': חלקו לכל שחקן 6 קלפים עם גב כהה. כל שחקן מסדר את הקלפים מולו בשתי שורות עם הפנים כלפי מטה. אסור להציץ! את הקלפים עם הגב הכהה סדרו במרכז עם הפנים כלפי מטה."
4. מהלך המשחק
בשלב זה עליכם להסביר כיצד מתחילים לשחק את המשחק. זה צריך לכלול איך מתנהל תור של שחקן, את סדר פעולות המשחק, אם המשחק עובד בתורות או באופן אקראי, איך לנוע על הלוח, איך לאסוף כסף, איזה פעולות השחקנים יכולים לבצע בתור וכל חוק אחר שקיים למשחק. חשוב להיות כמה שיותר ברור ותמציתי כאשר מסבירים כיצד לשחק את המשחק. לדוגמה: "השחקן עם ההטלה הגבוהה ביותר של הקוביות הולך ראשון. בתורך, גלגל את הקוביות והזיז את כלי המשחק שלך לפי המספר המוצג בקובייה. עלך להשתמש בקלף מהיד ולשלוף במקום קלף חדש. ניתן לשחק עם יותר מקלף אחד במקרים מסוימים... אם אתה נוחת על משבצת x בלוח עלך לשלף קלף הפתעה ולפעול לפי ההוראות שעל הקלף. אם אתה נוחת על נכס בבעלות שחקן אחר, עליך לשלם שכר דירה. אם הנחת 3 קלפים בעלי ערך זהה הערימה מתאפסת."
נסו לחלק את ההסברים שלכם לפי סדר שתואם למשחק. אם זה סוגי פעולות 'רגילות' שניתן לבצע בכל תור, קלפים מיוחדים, פעולות מיוחדות, הסבר על משבצות מסוימות בלוח, תוצאות מסוימות הקוביה וכו'... כתבו את ההוראות באופן מסודר וכרונולוגי בלי פיצות בין נושאים וחזרתיות על נושאים שכבר הוסברו, כדי לא לבלבל ולהתיש את הקורא.
5. דוגמאות
כמעט כל משחק קופסא או אפילו משחק קלפים פשוט יחסית זקוק לדוגמא. זה יכול לעזור מאוד לשחקנים להבין את הכללים בצורה ברורה יותר ויכול לעזור גם למנוע בלבול במהלך המשחק. לדוגמה: "דוגמה: סכום הקוביות שיצא לשחקן א' הוא 10. לשחקן ב' יש את המספר 10 על 'רוטב' לכן שחקן ב' מקבל 'רוטב' מהקופה."
שימו לב שהדוגמאות יהיו ממוקדות ולא להעמיס את ההוראות שלכם בדוגמאות. כדאי לצרף להסבר של הדוגמא בכתב גם דוגמא וויזואלית של צילום או איור מתאים של הסיטואציה שהסברתם הדוגמא.
בגלל שדוגמאות תופסות נפח ביחס לטקסט בלבד, אם יש יותר מדי דוגמאות הן יכולות להאריך מאוד את ההוראות והן יראו ארוכות ומייגעות עוד לפני שהשחקנים התחילו לקרוא.
6. סיום המשחק
תתנו הסבר על משחק הקופסא שלכם - מתי הוא מסתיים? איזה מקרים מביאים לסוף המשחק ואיך מכריזים על המנצח? לדוגמא: במשחק קרב תרנגולות: "המשחק מסתיים כאשר אחר השחקנים הגיע ל6 לולים או שנגמרו הקלפים בקופה. לאחר מכן סופרים נקודות (הסבר על דרך ספירת הנקודות) המנצח הוא השחקן עם הניקוד הגבוה ביותר " במשחק אינדיאנס: "סוף המשחק- כאשר שחקן נפטר מכל הקלפים שברשותו הוא המנצח!"
לאחר שכתבתם חשוב לתת כותרות ברורות והפרדה בין החלקים השונים בהוראות כדי שיהיה לשחקנים נוח לגשת, להבין ולקרוא את ההוראות למשחק הקופסא שפיתחתם.
אנחנו ממליצים - גשו לארון משחקי הקופסא אצלכם בבית - פתחו את אחד המשחקים ותראו איך בנויות ההוראות, איזה כותרות הביאו הכותבים לכל שלב ואיך בנויה החלוקה בהסברים.
ולא פחות חשוב - תתנו לאנשים לקרוא ולשחק לפי ההוראות ולראות אם הם מבינים הכל, אם יש מקומות שמסתבכים בהם ויש צורך להסבר אחר, אם יש צורך לשנות סדר של חלקים בהסבר וכו'...
לסיכום, כתיבת הוראות למשחקי קופסא יכולה להיות משימה מאתגרת, אך היא חיונית כדי להבטיח שכל מי שמשחק במשחק מבין את החוקים. על ידי ביצוע מרכיבי מפתח אלה ומתן דוגמאות ברורות, תוכל ליצור הוראות שקל להבין ויעזרו לכולם ליהנות מהמשחק שפיתחתם!